Culemborgs Badkamerhuys
Culemborgs Badkamerhuys
Anthonie van Diemenstr 34B
4104 AE Culemborg
0345 519 932 - info@badkamerhuys.nl
Aangesloten bij
close
Badkamer lichtplan - Badkamer lichtplan Badkamer lichtplan - Badkamer lichtplan
Maak in 4 stappen een lichtplan voor je badkamer

Badkamer lichtplan maken

Een goed lichtplan is dé sleutel tot een functionele en sfeervolle badkamer. Of je nu 's ochtends je dag fris wilt beginnen of 's avonds lekker wilt ontspannen in bad, de juiste verlichting maakt een wereld van verschil. Op deze pagina vind je volop informatie over soorten verlichting en maak je moeiteloos een lichtplan voor jouw badkamer in vier stappen. Zo kun je straks, iedere dag opnieuw, stralend voor de dag komen!

Badkamer met grijsblauw badkamermeubel en klassiek gevormde radiator

Badkamerverlichting: stappenplan

Voordat je badkamer gaat aanpakken, is het verstandig om na te denken over een lichtplan. De elektra voor alle lampen moet namelijk worden aangelegd vóórdat de tegels aangebracht worden. Zo kan alle bedrading netjes weggewerkt worden en komen stopcontacten op strategische plekken.

In elke stap voeg je een ander type licht toe aan je lichtplan. Het resultaat is een sfeervolle badkamer met licht op de juiste plekken. Onze productsuggesties helpen je bij het vinden van verlichting die bij jou past. 

Badkamer lichtplan - stap 1

Badkamer lichtplan - Basis verlichting - intro

1. Basisverlichting

Als eerste kijken we naar de basisverlichting van je badkamer. Denk hierbij aan plafondlampen of inbouwspots die een breed licht geven. Deze verlichting zorgt ervoor dat de hele ruimte goed zichtbaar is, wat vooral handig is bij dagelijkse routines.

 • Plafondlamp of plafondspots
 • Breed licht dat de hele badkamer verlicht
 • Lichtkleur: medium warm (2700-3000 Kelvin)
 • Waterdichtheid van IP44 of hoger
 • Centraal geschakeld met de lichtknop naast deur

Basisverlichting in het lichtplan

Heb je een vierkante of rechthoekige badkamer zonder tussenwanden, dan volstaat een plafondlamp die de hele ruimte kan verlichten. Positioneer deze in het midden van het plafond zodat het licht gelijkmatig wordt verdeeld.

Als je een strakkere uitstraling wilt, kun je ook kiezen voor een verlaagd plafond met op- of inbouwspots. Ook zijn plafondspots geschikt voor badkamers met hoekjes of muurtjes die het licht van een centrale plafondlamp blokkeren.

De basisverlichting sluit je aan op de centrale schakelaar dicht bij de deur. Wij adviseren om een dimmer te monteren. Hiermee kun je de lichtsterkte naar eigen wens aanpassen gedurende de dag. 

Wit spanplafond in de badkamer
Stijlvol plafond in je badkamer

Ons advies voor basisverlichting

Voor een gemiddelde badkamer van acht vierkante meter zijn ongeveer vier spots voldoende. Verdeel ze gelijkmatig over het plafond, idealiter zo'n 50 tot 150 centimeter uit elkaar. Zorg voor extra spots in gebieden die meer licht nodig hebben. Plaats geen spot direct boven een regendouche. Dit levert vreemde schaduwen en reflecties op.

Veel lampen, waaronder de Royal Midas verlichting van Keuco, zijn in te stellen op verschillende kleuren. Zo kun je switchen tussen helder wit en warm wit licht. Heel handig, want daardoor heb je niet voor iedere sfeer een andere lichtbron nodig. 
 

Interessant in onze collectieBadkamer lichtplan - stap 2

Badkamer lichtplan - Functionele verlichting intro

2. Functionele verlichting

In sommige delen van de badkamer heb je extra licht nodig, zoals bij de spiegel. Helder wit licht (wat lijkt op daglicht, dus niet te warm) met een redelijk hoge lichtsterkte is cruciaal voor het scheren of make-up aanbrengen. Populaire opties zijn verlichte spiegels of wandlampen die naast of boven de spiegel worden geplaatst. Zo zie je altijd duidelijk wat je doet! 

 • Cosmetica spiegels of spiegels met verlichting
 • Wandlampen of hanglampen
 • Gericht licht aan weerszijden van of boven de spiegel
 • Neutraal tot koel wit licht (3500K-5000K)
 • Waterdichtheid van IP44 of hoger
 • Apart geschakeld

Functionele verlichting in het lichtplan

Bekijk je badkamerontwerp en bedenk waar je je opmaakt, scheert of andere taken uitvoert waarbij je helder wit licht nodig hebt. Bij veel mensen is dit de wastafel. Verlichte spiegels en wandlampen zijn in deze zone erg populair. Plaats verlichting aan weerszijden van de spiegel of iets erboven om schaduwvorming op je gezicht te voorkomen.

Er zijn verschillende soorten spiegelverlichting. Het grootste verschil zit in direct versus indirect licht en opbouw versus inbouw. Bij direct licht zie je de lichtbron, soms achter gematteerd glas. Als je gevoelige ogen hebt, is indirect licht een betere keuze. Hierbij bevindt de lichtbron zich vaak achter de rand van de spiegel, wat een mooi effect geeft en de muur achter de spiegel verlicht.

Badkamer lichtplan - functionele verlichting opnemen in verlichtingsplan
Badkamer lichtplan - functionele verlichting opnemen in verlichtingsplan

Ons advies voor functionele verlichting

Kies een spiegel waarbij je de lichttemperatuur en lichtintensiteit kunt instellen. Zo kun je 's ochtends helder wit licht kiezen en 's avonds gedimd warm wit licht voor een sfeervolle ambiance. Dit is zowel functioneel als sfeervol!

Interessant in onze collectieBadkamer lichtplan - stap 3

Badkamer lichtplan - Sfeerverlichting intro

3. Sfeerverlichting en accenten

In deze stap gaan we sfeer creëren! Sfeerverlichting geeft een extra dimensie aan je badkamer en zorgt voor ontspanning. Denk aan verlichte nisjes. Met sfeerverlichting kun je ook accenten uitlichten. Richt bijvoorbeeld een spotje op een kunstwerk in een nis, die mooie accentmuur met een bijzondere tegel of speciaal legverband.

 • LED-strips in nis, onder meubel of langs het plafond of de vloer
 • Spot gericht op een accent of designmeubel
 • Spiegels met indirecte verlichting
 • Dimbare wand- of hanglampjes
 • Veelal indirect licht met een lage intensiteit
 • Warm-wit licht (2700K-3000K) of een full color spectrum
 • Waterdichtheid van IP44 of hoger. Gebruik IP65 op de vloer, in de douche of bij het bad

Sfeerverlichting in het lichtplan

Waar kun je nog meer sfeerverlichting toevoegen in jouw badkamerontwerp? Zijn er nisjes of plankjes? Deze zijn perfect voor subtiele accentverlichting met spotjes of LED-strips. Heb je een zitje in de douche, een ingebouwd bad of een zwevend badmeubel? Overweeg om deze subtiel te verlichten met een LED-strip aan de onderzijde.

LED-strips langs de rand van het plafond, de vloer, een muurtje of plateau zorgen voor een zeer chic effect. Deze zachte, indirecte verlichting geeft de badkamer direct een super-de-luxe uitstraling.

De schitterende XXL plafonddouche van Hotbath is echt een eyecatcher. Hiermee maak je van elke douchesessie een unieke beleving. Met de Royal Midas lichtdouche van Keuco of waterdichte LED-verlichting in de douchevloer creëer je ook dat fijne spa-gevoel, maar dan in je eigen huis.

Badkamer lichtplan - sfeerverlichting opnemen in verlichtingsplan
Badkamer lichtplan - sfeerverlichting opnemen in verlichtingsplan

Ons advies voor sfeerverlichting

Houd rekening met de hoeveelheid verlichting die al aanwezig is. In een kleine badkamer kan te veel sfeerverlichting leiden tot een overdaad aan licht, wat niet gezellig is. Zorg ervoor dat je de lampen kunt dimmen of apart kan worden geschakeld. Zo kun je de ene lamp aandoen terwijl je de andere uitzet.

Tip: kies voor kantelbare plafondspots zodat je zelf kunt bepalen waar je het licht wilt richten. En zet een paar kaarsen op een badplank voor een rustgevende badsessie na een lange dag. 

Interessant in onze collectieBadkamer lichtplan - stap 4

Badkamer lichtplan - Orientatieverlichting intro

4. Oriëntatieverlichting 

Wanneer alle lampen uit zijn, mag de oriëntatieverlichting aan. Waarom? Als je ’s nachts even je bed uit moet dan is een felle lamp niet fijn voor je ogen. Ook maakt helder licht je te wakker. Gelukkig bestaan daar slimme oplossingen voor. Oriëntatieverlichting helpt bij het navigeren in de badkamer, zonder je slaap te verstoren.

 • Contactdozen met oriëntatieverlichting
 • Toiletten en drukplaten met oriëntatieverlichting
 • Hele lage lichtsterkte: het verlicht de ruimte nauwelijks

Oriëntatieverlichting in het lichtplan

Je kunt je afvragen of je oriëntatieverlichting wilt in je badkamer. Heb je jonge kinderen, ben je op leeftijd of stoot je altijd je teen als je 's nachts een bezoekje brengt aan de badkamer of het toilet? Dan is oriëntatieverlichting een waardevolle toevoeging.

Contactdozen en schakelaars van Gira of Geberit toiletten met geïntegreerde verlichting zijn een uitkomst. Zo vind je gemakkelijk je weg in het donker. Zelfs bij sommige badmeubels van Primabad is het mogelijk om LED-verlichting in de grepen te laten inbouwen. Een luxe detail voor overdag en extra functionaliteit voor 's nachts.  

Badkamer lichtplan - Orientatieverlichting opnemen in verlichtingsplan
Badkamer lichtplan - Orientatieverlichting opnemen in verlichtingsplan

Interessant in onze collectie

 

Verlicht als een pro: maak het slim

Ook in de badkamer kun je het smart home principe toepassen. Zo kun je met Gira de verlichting aansturen op afstand. Naar je stemming, tijdschema én activiteit. Ontwaak met helder daglicht en stap ’s avonds in bad met ontspannend violet licht. Met Gira Smart Home kun je zoveel lichtconcepten opslaan als je wil, voor elke sfeer en gelegenheid.verlichtingsplan laten maken

badkamerontwerp kleine badkamer

Een professioneel lichtplan voor jouw badkamer

Het zelf opstellen van een lichtplan voor je badkamer kan ingewikkeld zijn. We delen graag onze kennis en ervaring en nemen een lichtplan op in het badkamerontwerp. Uiteraard gebaseerd op jouw wensen.

Maak een afspraak
Geheel vrijblijvend wanneer het je uitkomt.
Met liefde gemaakt
Afspraak maken